SUDSKI DIJALOG U SVJETLU PROTOKOLA BROJ 16 UZ EUROPSKU KONVENCIJU ZA ZAŠTITU LJUDSKIH PRAVA (Zbornik Pravnog fakulteta Sveučilišta u Rijeci, 2020)
Autorice raspravljaju o pravnoj prirodi Protokola broj 16 uz Europsku konvenciju za zaštitu ljudskih prava (EKLJP), koji je stupio na snagu 1. kolovoza 2018. Sa svrhom poboljšanja sudskog dijaloga između Europskog suda za ljudska prava (ESLJP) i najviših nacionalnih sudova, je Protokol broj 16, na razini ESLJP, uveo postupak davanja savjetodavnih mišljenja. Članak uključuje detaljnu analizu utjecaja postupka za davanje savjetodavnih mišljenja na sudski dijalog, koja je dodatno podržana pregledom slučaja pred ESLJP-om protiv Slovenije, Belgije i Italije, koji pokazuju, kako bi mogućnost podnošenja zahtjeva za savjetodavno mišljenje mogla spriječiti utvrđivanje povrede ljudskih prava u Strasbourgu i povećati učinkovitost standarda ljudskih prava. Autorice vjeruju da je Protokol broj 16 donio ogroman potencijal zapoboljšanje sudskog dijaloga, što može dovesti i do boljeg razumijevanja standarda ECHR-a, kako ih tumači EKLJP, čime se sprječava povreda ljudskih prava već na nacionalnoj razini.