DRUGA STRANA POREZNE DISKRIMINACIJE: NEDOSTATAK PRAVNOG PRIZNAVANJA ISTOSPOLNIH PAROVA I FISKALNE POSLJEDICE (Zbornik Pravnog fakulteta Sveučilišta u Rijeci, 2020)
Svrha ovog rada je predstavljanje poreznih posljedica koje proizlaze izizostanka priznavanja registriranih partnerstava i istospolnih brakova u nekim državama članicama EU-a, a kao primjer se uzima Poljska. Ovi se aspekti uglavnom smatraju diskriminacijom građana na temelju njihove spolne orijentacije. Ovaj se rad usredotočuje na različite aspekte moguće diskriminacije, posebice one temeljem osobnog poreza, što uključuje poreze na nasljedstvo i darove. Zbog toga se u radu analiziraju nacionalna porezna pravila, koja prave razliku između parova u braku i onih kojima je ta mogućnost uskraćena. Te su pravne odredbe analizirane zajedno s recentnom nacionalnom sudskom praksom. Nadalje, rad komparativno analizira nacionalna pravila i europsko pravo. Budući da postoji nedostatak sudske prakse usmjerene k fiskalnoj diskriminaciji temeljem spolne orijentacije, u radu se analizira i relevantna praksa Suda EU-a (Sud Europske unije, nadalje: Sud EU) i ESLJP-a (Europski sud za ljudska prava, nadalje: ESLJP) radi otkrivanja mogućih povreda temeljnih sloboda i porezne diskriminacije. Smatra se da je neopravdana porezna diskriminacija prekograničnih obitelji povezana s nedostatkom uređenja unacionalnom pravu. Samo harmonizacija osobnog oporezivanja na razini EU-a može dugoročno dovesti do rješavanja ove situacije. Kao alternativa i privremeno rješenje može poslužiti i relevantna praksa ESLJP-a.