PREVENTIVNO RESTRUKTURIRANJE TRGOVAČKIH DRUŠTAVA U POTEŠKOĆAMA: ISTI KROJ ZA SVE ILI ODIJELO PO MJERI? (Zbornik Pravnog fakulteta Sveučilišta u Rijeci, 2020)
Republika Hrvatska je trenutno suočena s najvećim restrukturiranjem društva u poteškoćama uz značajno sudjelovanje inozemnih investitora. Restrukturiranje se provodi prema novom Zakonu o postupku izvanredne uprave u trgovačkim društvima od sistemskog značaja za Republiku Hrvatsku. Taj zakon je usvojen u vrijeme izbijanja krize najvećeg trgovačkog diva - Agrokor grupe. Restrukturiranje grupe postalo je ubrzo prvorazredno političko pitanje koje je plijenilo pozornost javnosti. Navedeni zakon kritiziran je u pravnoj doktrini i u javnosti da je osmišljen samo radi spašavanja jedne poslovne grupacije u Hrvatskoj te i da nije u skladu s ustavnim načelima i postojećim stečajnim zakonodavstvom. Njime je kreiran model izvanredne uprave kao posebnog sudskog postupka u kojem glavnu ulogu igra izvanredni povjerenik, a koji je namijenjen trgovačkim društvima od sistemskog značaja za Republiku Hrvatsku koja se nalaze u stanju insolventnosti ili predinsolventnosti. Pošavši od toga ovaj rad namjerava istražiti širu sliku modela restrukturiranja usporedbom tri različita pravna modela restruktuiranja društva u poteškoćama: njemački model Shutzschirmverfahren, engleski Schemes of Arrangment i talijanski model izvanredne uprave. U radu će se istražiti učinkovitost svakog od pojedinih modela na temelju relevantnih studija koje upućuju na njhovu uspješnost. U radu se daje pregled razvoja hrvatskog prava kojim se uređuje tzv. preventivno restruktuiranje, te se propituju određena pitanja vezano uz navedeni zakonski akt, posebice koncept trgovačkog društva od sistemskog značaja.