SOCIJALNOPRAVNA ZAŠTITA RADNIKA U NESTANDARDNIM OBLICIMA RADA U SLOVENIJI (Zbornik Pravnog fakulteta Sveučilišta u Rijeci, 2020)
Članak se bavi pravnim položajem osoba koje obavljaju rad u različitimnestandardnim oblicima rada u Sloveniji. Autorica analizira radnopravnu zaštitu i socijalnopravni položaj radnika koji rade u nekom od oblika privremenog rada (radni odnos na određeno vrijeme, privremeni i povremeni rad studenata i umirovljenika), s nepunim radnim vremenom (ugovor o radu s nepunim radnim vremenom), u radnim odnosima u kojima se javljaju više od dvije stranke (privremeni agencijski rad), kaoi položaj prividno samozaposlenih osoba i ekonomski ovisnih osoba. Očito je da ovi oblici rada nisu prekarni sami po sebi jer slovensko zakonodavstvo jamči radnicima zaštitu tijekom razdoblja u kojem rade te ovi radnici imaju prava (u užem ili širem opsegu) iz sustava socijalnog osiguranja. Situacija je drukčija kod zloupotrebe ovihoblika rada i prividno samozaposlenih osoba ili drugih prikrivenih posloprimaca, kada radnici uživaju samo ograničeni opseg prava, iako rad obavljaju u odnosima koji imaju elemente standardnoga radnog odnosa. Kako bi se spriječili takvi slučajevi, potrebna su ne samo dodatna zakonska rješenja i mjere tržišta rada, već i jačanjeinspekcije rada te svjesnosti poslodavaca i društva o dugoročnim učincima korištenja takvih nestandardnih oblika rada.