ZATVORENA IT DRUŠTVA U HRVATSKOJ KOJIMA UPRAVLJAJU VLASNICI: PITANJA VEZANA UZ UPRAVLJANJE I ZAŠTITU INTELEKTUALNOG VLASNIŠTVA (Zbornik Pravnog fakulteta Sveučilišta u Rijeci, 2020)
Zaštita intelektualnog vlasništva važan je sastojak tržišnog uspjeha društava znanja koja djeluju u informatičkoj industriji. Upravljanje i opseg zaštite intelektualnog vlasništva vezanog uz software često su povezani s određenim značajkama trgovačkog društva, kao što su njegova vrsta i veličina. Analizirajući javno dostupne podatke, autorica identificira različite obrasce koji se prvenstveno odnose na strukturuvlasništva i uprave društava koje se bave računalnim programiranjem u Hrvatskoj. Analiza pokazuje da je svih 500 najboljih društava po kriteriju prometa koja se bave računalnim programiranjem zatvorenog tipa, a ogromnom većinom upravljaju vlasnici te su po veličini mali ili mikro poduzetnici. To upućuje na zaključak da je većina takvih društava pasivna u odnosu na svoje intelektualno vlasništvo. S tim u svezi autorica opisuje tri moguća profila društava ovisno o njihovom odnosu prema upravljanju intelektualnim vlasništvom. Također uobličuje i raspravlja o četiri moguća komplementarna pristupa zaštiti intelektualnog vlasništva, pravne i nepravne prirode, a raspravlja i o različitim vrstama prava intelektualnog vlasništva s ciljem utvrđivanjakoja su prikladnija za zaštitu različitih vrsta softwarea.