POREZNI RIZICI SPAJANJA I PREUZIMANJA TRGOVAČKIH DRUŠTAVA U HRVATSKOJ: GDJE JE GRANICA IZMEĐU LEGITIMNOG POSLOVNOG RESTRUKTURIRANJA I AGRESIVNOG POREZNOG PLANIRANJA? (Zbornik Pravnog fakulteta Sveučilišta u Rijeci, 2020)
Transakcije spajanja i preuzimanja često su izvor raznovrsnih poreznih rizika. U recentnoj praksi hrvatskih poreznih tijela sve su češći slučajevi odbijanja poreznih pogodnosti za navedene transakcije, temeljem različitih protuevazijskih pravila ugrađenih u domaće zakonodavstvo. Riječju, analizom gospodarske biti planiranog restrukturiranja porezna tijela izvode zaključak kako je posrijedi (zakonito) izbjegavanje plaćanja poreza. Cilj je rada, u svjetlu važećeg protuevazijskog pravnog okvira, ocrtati granicu između dopuštenog i legitimnog poreznog planiranja s jedne strane te porezne evazije s druge. U tom smislu posebno će se upozoriti i na relevantne postupovno-pravne aspekte, poput pravila o teretu dokazivanja.