UPRAVLJANJE INOVATIVNIM KAPITALOM TRGOVAČKOG DRUŠTVA: SLUČAJ PRIJENOSA OSOBNIH PODATAKA (Zbornik Pravnog fakulteta Sveučilišta u Rijeci, 2020)
Malobrojna su područja europskoga prava koja su se pokazala kontroverznima do mjere do koje je to zaštita osobnih podataka. Posebice se to odnosi na pitanje prijenosa osobnih podataka izvan Europske unije. Pitanje prijenosa osobnih podataka u treće zemlje aktualiziralo se posebice nakon što je Sud Europske unije proglasioje nevaljanim sporazum “Safe Harbour”, jedan od mehanizama prijenosa osobnih podatka u SAD, a valjanost nekolicine ostalih je dovedena u pitanje, uključujući i sporazum “Privacy Shield”, sljednik sporazuma “Safe Harbour”. U pogledu dijela pravnih osnova za prijenos osobnih podataka u treće zemlje, istaknuto je da trebaju biti ukinute ili izmijenjene kako bi bile u skladu s Općom uredbom o zaštiti podataka.Nakon analize svake od pravnih osnova za prijenos osobnih podataka koje stoje na raspolaganju društvima iz EU-a, u radu se ističe da “revolucija” osobnih podataka koja je nastupila nedavnim stupanjem na snagu Opće uredbe o zaštiti podataka, nije završila, barem što se tiče prekograničnog prijenosa osobnih podataka.