ZAŠTITA VJEŠTINA U RADNIM ODNOSIMA I U OKVIRU TRŽIŠTA RADA: TALIJANSKO ZAKONODAVSTVO I PRAKSA (Zbornik Pravnog fakulteta Sveučilišta u Rijeci, 2020)
Globalizacija i tehnološke promjene dramatično utječu na tržište rada. Zbog toga je potrebno ojačati i zaštititi vještine radnika koji moraju odgovoriti na takve velike promjene unaprjeđujući svoje profesionalne kvalifikacije. U radu se daje pregled promjena u talijanskom zakonodavstvu, analiziraju se inovacije koje donosi nova reforma, posebno zaštita vještina s aspekta ugovora o radu i tržišta rada. S timeu vezi u istraživanju se analizira utjecaj zakona Jobs Acta u jačanju zaštite vještina. S jedne strane, ovaj zakon utvrđuje da u slučaju „promjene zadataka radnog mjesta” poslodavac mora osigurati osposobljavanje kako bi se omogućio razvoj radnikovih vještina (čl. 2103. Građanskog zakonika). S druge strane, iz perspektive tržišta rada, on je temelj za aktivne politike tržišta rada koje mogu biti učinkovite u zaštiti vještina radnika. Reforma povezana s donošenjem Jobs Acta važan je korak u pravom smjeru i za razvoj naprednog sustava vještina.