SMJERNICE EU O DRŽAVNIM POTPORAMA ZA SANACIJU I RESTRUKTURIRANJE: PRILIKA ZA RESTRUKTURIRANJE KORPORATIVNOG UPRAVLJANJA I KORPORATIVNE KULTURE (Zbornik Pravnog fakulteta Sveučilišta u Rijeci, 2020)
Poduzetnici u poteškoćama, nakon što su iscrpili sve tržišne opcije, mogu se podvrgnuti državnim potporama kako bi spasili odnosno restrukturirali svoje poslovanje u cilju vraćanja održivosti. U posezanju za ovom mogućnošću, autorica pobliže ispituje mogućnost takvog poduzetnika da provede promjene iznutra kako bi napustio onu praksu koja je možebitno bila jedan od korijena manjkova koji su doveli do poteškoća. Stroga pravila spašavanja i restrukturiranja poduzetnika u poteškoćama pružaju priliku za davanje druge šanse u obnovi svog poslovanja, sagledavanje dugovanja, analizu potrebnih koraka i potencijalni novi rast. No, cjelokupno restrukturiranje kao druga šansa koju daje državna potpora te uloga države, ne predstavljaju carte blanche za nastavak stare prakse i pristupa koji će se ponoviti snovcem poreznih obveznika. Restrukturiranje bi trebalo analizirati cjelinu, obuhvatiti internu analizu pri čemu se korporativna kultura i upravljanje također podvrgavaju promjenama. Autorica vjeruje da postoji prostor za razmišljanje o korporativnom upravljanju i analizi korporativne kulture kao elementima procesa restrukturiranjai planova restrukturiranja kako bi se spriječilo poduzetnika koji prima državnu potporu, da ponovno posrne. Dobivanje druge šanse, primjenom onih ponašanja koji su doveli poduzetnika u poteškoće, nije jamstvo uspješnog restrukturiranja i povratka održivosti već, uistinu, može predstavljati subjektivnu opasnost ostvarenju objektivno postavljenih ciljeva. Stoga, autorica istražuje ne bi li neopipljivi elementipoput korporativnog upravljanja i promjene korporativne kulture bili prepoznati kao obvezni elementi procesa restrukturiranja. Autorica ne zahvaća dubinski korporativno upravljanje i korporativnu kulturu već ih sagledava kao dobrodošle faktore doprinosa željenom cilju potpore za restrukturiranje – uspješan povratak održivosti korištenjem državne potpore.