EMPIRIJSKO ISTRAŽIVANJE POROTNOG SUSTAVA U MAĐARSKOJ (ODNOS SUDACA LAIKA I PROFESIONALNIH SUDACA U MJEŠOVITIM SUDOVIMA) (Zbornik Pravnog fakulteta Sveučilišta u Rijeci, 2020)
Empirijskim istraživanjem autori su tražili odgovor na pitanje koje se često nameće kod istraživanja sudova mješovitoga sastava, tj. kolika je uloga porote koja sudjeluje u sudskim postupcima i to ponajprije na temelju ocjena sudaca porotnika i profesionalnih sudaca. Pretpostavka je na temelju načelne karakteristike statusa, bila ta, da ova posebna skupina unatoč zakonskim odredbama koje im jamče jednaka prava, ima takve unutarnje hijerarhijske odnose koji sprječavaju znatniji udio porotnog sustava. To su i potvrdila slična empirijska istraživanja mješovitih sudskih sustava. Istodobno je pretpostavljeno i da u odnosu na Kulcsárova istraživanja provedena još u vrijeme jednopartijskogasustava šezdesetih godina 20. stoljeća porotni sustav demokratskoga društva rezultira većim sudjelovanjem, čak i onda ako se od tada nije dogodila nikakva bitna izmjena pravnih propisa. U provedenom istraživanju na temelju mišljenja porotnika i sudaca, autori rada pokušali su izvršiti tipizaciju stručnih sudaca temeljem njihova odnosa prema porotnicima koji nemaju stručna pravna znanja.