ABORTUS U PRAVNOM SUSTAVU SSSR-A OD 1920. DO 1991.: LEGALIZACIJA I KRIMINALIZACIJA (Zbornik Pravnog fakulteta Sveučilišta u Rijeci, 2020)
Model SSSR-a primjer je dvojake pravne regulacije abortusa te model za istraživanje učinaka i posljedica kako legalizacije tako kriminalizacije. Naime, nakon Oktobarske revolucije 1920. vlasti RSFSR-a legalizirale su abortus. Legalizacija je bila dijelom rješavanja „ženskog pitanja“ i društvenog izjednačavanja žena i muškaraca, ali društvo s nagomilanim problemima i gladnim stanovništvom nije imalo ni dovoljno političke volje ni gospodarsku osnovu da to pitanje riješi. „Babki“ su i dalje izvodile ilegalne abortuse, posebice u provincijskim sredinama, udaljenim od velikih gradskih ovlaštenih zdravstvenih ustanova. Ipak, smrtnost žena je smanjena. Sa Staljinovom vlašćui politikom koja je povećanjem nataliteta trebala osigurati radnu snagu te tako potaknuti industrijalizaciju abortus je 1936. zabranjen. Određene su kazne kako za one koji su izvodili abortuse tako za žene koje su od tada bile pod dvostrukim teretom – kao majke i kao „rabotnitse“. No, ponovna kriminalizacija zbog mnogih čimbenika nije donijela očekivane rezultate. Postupci za kaznena djela izvođenja abortusa vodili su se rjeđe od očekivanog, a kazne su se češće izricaleženama nego onima koji su se radi zarade bavili izvođenjem ilegalnih abortusa. Nažalost, ni niz mjera kojima je država nastojala potaknuti veći natalitet, poput dječjih doplataka, plaćenih dječjih kampova i dr. beneficija nisu bile od koristi. Broj ilegalnih abortusa ostao je velik, unatoč blažem padu koji je uslijedio kratko vrijeme nakon zabrane. Rezultat nestručno izvedenih abortusa i abortusa izvedenih u nehigijenskim uvjetima bila je visoka stopa smrtnosti te teškeposljedice po zdravlje žena. Kriminalizacijom nije povećan natalitet, a stvarna negativna statistika, vezana za posljedice nestručno i u nehigijenskim uvjetima obavljenih abortusa, zbog prikrivanja negativnih učinaka ove političke odluke vjerojatno se nikada neće znati. Ova je praksa trajala sve do Staljinove smrti nakon koje su 1955. abortusi ponovno legalizirani. Uz određena ograničenja, tako je ostalo sve do raspada ove komunističke velesile.