PIRATSTVO U SVJETLU PRAVA POMORSKOG OSIGURANJA S OSVRTOM NA OTKUPNINE (Zbornik Pravnog fakulteta Sveučilišta u Rijeci, 2020)
Nakon napada somalijskih pirata u 2008. godini, piratstvo je steklo značajnu popularnost u znanstvenoj literaturi. Međutim, neovisno o brojnim raspravama i znanstvenim istraživanja koja su se provela na temu piratstva kroz zadnjih desetak godina, neka bitna pitanja ostala su i dalje nerazriješena, počevši od same definicije piratstva. U analizi piratstva iz perspektive pomorskog osiguranja, potrebno je uzeti u obzir određene specifičnosti prava pomorskog osiguranja. Međunarodnopravna, kaznenopravna i druge postojeće definicije piratstva nisu zadovoljavajuće za potrebe prava pomorskog osiguranja. Stoga je prije svega potrebno pronaći prikladno shvaćanje instituta piratstva u kontekstu pomorskog osiguranja. Nakon toga, mogućeje prijeći na određena druga sporna pitanja piratstva u pomorskom osiguranju. Jedno od njih svakako je kategorizacija piratstva kao osiguranog rizika tj. smatra li se piratstvo pomorskim osiguranim rizikom ili ratnim osiguranim rizikom. Iako je kroz povijesni razvoj tretman piratstva fluktuirao između jednog i drugog shvaćanja,uzimajući u obzir prirodu piratstva te praksu osiguratelja, piratstvo bi se trebalo smatrati pomorskim osiguranim rizikom. Nadalje, jedno od najviše raspravljanih pitanja u modernog piratstva su otkupnine i mogu li se one uopće smatrati pravno dopuštenima. Analizom sudske prakse i prakse osiguratelja može se zaključiti da se naknađivanje otkupnina iz pomorskih polica osiguranja može ipak smatrati pravno opravdanim pri čemu bi se otkupnina trebala tretirati kao sui generis osigurani slučaj.