SUDSKA ZAŠTITA PRAVA POTROŠAČA – (NAJ)BOLJI PUT? (Zbornik Pravnog fakulteta Sveučilišta u Rijeci, 2020)
Jedno od otvorenih pitanja u raspravama o smjeru razvoja politike zaštite potrošača na EU razini jest pitanje učinkovitosti mehanizama kojima se ostvaruju i štite prava potrošača u nacionalnim pravnim sustavima država članica. Mjere i aktivnosti EU zakonodavca dovele su tako do situacije da su pravozaštitni mehanizmi trenutno gotovo 'konkurirajući', što objektivno otvara potrebu preispitivanja u kojoj se mjeri njihove funkcije preklapaju odnosno, je li moguće detektirati (naj)bolji put ostvarenja zaštite prava potrošača. Analiza u radu polazi od okolnosti da se politika zaštite potrošača razvija(la) u okviru mjera koje služe unaprjeđenju unutrašnjeg tržišta i harmonizaciji prava s jedne, te prepoznate potrebe zaštite potrošača kao društvenopolitičkog cilja, s druge strane. U tom smislu, ključno o čemu rad raspravlja i pokušava zaključiti jest može li se najnoviji razvoj na području zaštite potrošača, uključujući recentne odluke Suda Europske unije interpretirati kao odraz tendencije da se djelotvorna sudska zaštita (individualnih) prava potrošača ipak, odnosno ponovno postavi kao prioritet. U prvom dijelu rada prikazat će se dosadašnji razvoj i primjenamehanizama koji predstavljaju svojevrstan alternativni put ostvarenju pravne zaštite potrošača u odnosu na postupak pred sudom. Potom, u drugom dijelu rada razmatrat će se li sve prisutniji fokus na sudsku zaštitu prava potrošača na EU razini naznaka 'uspjelog eksperimenta koji je rezultirao neočekivanim ishodom'. Potrebna će se argumentacija priskrbiti, između ostalog osvrtanjem na trend 'proceduralizacije' odnosno 'europeizacije' nacionalnoga potrošačkog prava u praksi Suda Europske unije. Osobito će se analizirati utjecaj djelovanja odredbe članka 47. Povelje Europske unije o temeljnim pravima te njegovogzahtjeva za osiguranje učinkovite zaštite postupovnih prava pojedinaca u postupcima pred sudovima država članica. Istovremeno, u obzir će se uzeti i najnovije aktivnosti Europske komisije usmjerene na postupanje nacionalnih sudova te uklanjanje postojećih barijera u njihovom radu u pružanju sudske zaštite potrošačima.