GROF KARLO (KÁROLY) KHUEN-HÉDERVÁRY I HRVATI (Zbornik Pravnog fakulteta Sveučilišta u Rijeci, 2020)
Jedna od najpoznatijih osoba hrvatske povijesti svakako je ban Károly (Karlo,Dragutin) grof Khuen Héderváry koji spada u red najznačajnih i najvišepozicioniranih osoba hrvatsko-ugarske povijesti. Bio je državnik koji je dvadesetljeća obnašao bansku čast te u dva navrata i funkciju predsjednika ugarskevlade. Za razliku od svoga prethodnika baruna Josipa Jelačića kojemu jehrvatska historiografija zapamtila samo dobre osobine, grof Khuen Héderváryu narodnoj svijesti ostao je zabilježen u izrazito negativnome svjetlu kaopovijesna ličnost koja se zauzimala za odnarođivanje i za mađarizaciju. O njemuse često ne zna ništa drugo do li narečenih stereotipa koji baš i ne odgovarajupovijesnim činjenicama. Često se ističe da je on stranac, nametnut izvana (izMađarske), iako je odrastao i najveći dio života proživio u Hrvatskoj. Zauzimaose za održavanje ugarsko-hrvatske državne zajednice te je promicao suradnju isuživot dvaju naroda, a prava Hrvatske zastupao je ne samo obnašajući funkcijubana, nego i kao kraljevski personal te ugarski prvi ministar.U ovome uratku analiziramo političke prilike u Ugarskoj i Hrvatskoj u drugojpolovici 19. i početkom 20. stoljeća te prikazujemo stajališta grofa Khuena-Héderváryja o hrvatskome pitanju.