MOGUĆI PRAVCI IZMJENA I DOPUNA HRVATSKOGA PRAVA DRUŠTAVA (Zbornik Pravnog fakulteta Sveučilišta u Rijeci, 2020)
Rad daje smjernice nekih budućih izmjena i dopuna domaćeg prava društvakojima se teži stvaranju konkurentnijeg i jasnijeg pravnog okvira koji će biti jednakoprivlačan domaćim i stranim poduzetnicima. Konkurentan i jasan pravniokvir može pridonijeti jačanju domaćega gospodarstva i pravne sigurnosti testvaranju povoljne poduzetničke klime. Rad je podijeljen na dva osnovna dijela.U prvom se dijelu daju prijedlozi za izmjene i dopune zakonskoga rješenjana području osnivanja trgovačkih društava. Tako se, primjerice, analizira mogućnostuspostave one stop shop usluge i online osnivanja trgovačkog društva,uvođenje društva kapitala bez zahtjeva minimalnog iznosa temeljnoga kapitala,kao i druge mogućnosti usmjerene na pojednostavljenje osnivanja trgovačkihdruštva u Hrvatskoj (npr. ukidanje izjave osnivača da nisu porezni dužnici). Udrugom se dijelu rada analiziraju, a potom i daju određeni prijedlozi usmjerenina poboljšanje postojećih zakonskih rješenja i uklanjanje nejasnoća koje narušavajupravnu sigurnosti, a mogu dovesti i do neujednačenih rezultata u poslovnoji sudskoj praksi. Tako se, primjerice, daju prijedlozi za uređenje mogućnostidavanja razrješnice članovima organa društva s ograničenom odgovornošću,odlučivanje članova upotrebom drugih sredstava komunikacije izvan skupštinedruštva s ograničenom odgovornošću, odobrenje nagrade članovima prvognadzornog odbora dioničkog društva, sudjelovanje članova uprave na sjednicamanadzornog odbora te stavljanje protuprijedloga dioničara prije početka itijekom glavne skupštine društva.