POSEBNI SKRBNIK ZA DIJETE U HRVATSKOM I NJEMAČKOM OBITELJSKOPRAVNOM SUSTAVU (Zbornik Pravnog fakulteta Sveučilišta u Rijeci, 2020)
Potaknuta dugogodišnjim nastojanjima obiteljskopravnih stručnjaka zapoboljšanjem procesnog položaja djeteta u obiteljskim sudskim postupcima,reforma hrvatskog obiteljskog zakonodavstva iz 2015. godine je rezultiralaznačajnim promjenama instituta posebnog skrbnika za dijete. Cilj hrvatskogzakonodavca je bio kreirati zakonski okvir u kojemu će se procesna pravadjeteta zajamčena prijašnjim obiteljskopravnim propisima i međunarodnimdokumentima u praksi hrvatskih sudova efikasno i ostvarivati. Polazeći odpovijesnog razvoja instituta posebnog skrbnika za dijete od 1947. godine dodanas u radu se ukazuje na ključne promjene ovog instituta koje su se događalepod snažnim utjecajem međunarodne zaštite dječjih prava. U kontekstu važećegObiteljskog zakona iz 2015. u radu se prikazuje novo uređenje instituta posebnogskrbnika za dijete nakon čega se pruža prikaz novog uređenje posebnog skrbnikaza dijete i u njemačkom pravnom sustavu. Zaključno se ističu glavne razlikei sličnosti u hrvatskom i njemačkom uređenju instituta posebnog skrbnika zadijete sa zahtjevom za daljnja istraživanja efikasnosti novog uređenja.