RAZMJENA INFORMACIJA U POREZNIM STVARIMA: ANALIZA HRVATSKOGA NORMATIVNOG OKVIRA U SVJETLU ZAHTJEVA FATCA-E (Zbornik Pravnog fakulteta Sveučilišta u Rijeci, 2020)
Jedno od najaktualnijih pitanja u svijetu poreza 21. stoljeća nastanak je i razvojnovih modela međudržavne administrativne suradnje u poreznim stvarima.Naime, paralelno s izbijanjem svjetske financijske krize 2008. godine državepočinju primjenjivati potpuno nove metode suradnje, primarno radi suzbijanjaonih oblika porezne evazije vezanih uz tzv. porezne oaze. U tom smislu prekretnicupredstavlja donošenje jednoga saveznog zakona u SAD-u 2010. godine (engl.Foreign Account Tax Compliance Act; FATCA). Proteklo razdoblje obilježavaintenzivno sklapanje posebnih sporazuma između SAD-a i drugih svjetskihdržava, usmjerenih implementaciji osnovnih instituta propisanih FATCAom.Dodatno, FATCA je imala učinak katalizatora međunarodne suradnje upodručju razmjene porezno relevantnih informacija, čiji je rezultat i stvaranjetzv. globalnog standarda razmjene informacija pod okriljem OECD-a. Navedeniaktualiteti neminovno utječu i na hrvatski porezno-pravni okvir. Cilj je ovogarada prikazati novi hrvatski normativni okvir razmjene informacija u poreznimstvarima, zadanog prije svega globalnim kretanjima u tom području. Posebnase pozornost posvećuje FATCA-i, s obzirom na to da su temeljni instituti ovogpropisa postali uzor za novi, multilateralni pristup tematiziranim problemima.