UPRAVNOSUDSKA I USTAVNOSUDSKA KONTROLA ZAKONITOSTI AKATA JEDINICA LOKALNE I PODRUČNE (REGIONALNE) SAMOUPRAVE (Zbornik Pravnog fakulteta Sveučilišta u Rijeci, 2020)
Reforma upravnog sudovanja je kroz novu regulaciju upravnog sudovanja i ustrojstva upravnih sudova izazvala promjene i u posebnom zakonodavstvu. Tako su nastupile izmjene Zakona o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samo- upravi, a za ovaj je rad važna promjena u pogledu sudske kontrole nad aktima jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave koju su prije reforme obavljali Upravni sud Republike Hrvatske te Ustavni sud. Ustavni sud je prema trenutnom uređenju nadležnost za kontrolu ustavnosti i zakonitosti zadržao samo nad statutima lokalnih jedinica. Za kontrolu općih akata koje donose lokalne jedinice nadležan je Visoki upravni sud Republike Hrvatske. U radu su analizirana i poredbena rješenja vezana uz problematiku sudske kontrole općih akata jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave, i to francusko, njemačko i slovensko uređen