PRAVO NA PRISTUP SUDU EUROPSKE UNIJE (Zbornik Pravnog fakulteta Sveučilišta u Rijeci, 2020)
Restriktivni pristup tumačenja pretpostavki dopuštenosti podnošenja tužbe za poništenje pred Sudom Europske unije kada su u pitanju fizičke i pravne osobe prije donošenja Lisabonskog ugovora bio je predmetom niza doktrinarnih kri- tika. Cilj je ovog rada analizirati praktični utjecaj novih pravila o dopuštenosti podnošenja tužbe u svjetlu interpretativnih rješenja koje je dao Sud. Konkret- no, analizirat će se imaju li temeljem novog članka 263. stavka 4. Ugovora o funkcioniranju Europske unije privatni podnositelji jednostavniji pristup Sudu Europske unije u usporedbi s onim prije izmjena iz Lisabonskog ugovora. Osim toga, analizirat će se i kompatibilnost navedenog članka s međunarodnim ob- vezama koje proizlaze iz Aarhuške konvencije o pristupu informacijama, sud- jelovanju javnosti u odlučivanju i pristupu pravosuđu u pitanjima okoliša, spo- razuma kojeg je i Europska unija stranka.Na kraju rada, dolazi se do zaključka da, unatoč postojanju određenog napret- ka u smislu olakšavanja fizičkim i pravnim osobama pristup sudu, tim će oso- bama izravni pristup, radi osporavanja nezakonitosti akata tijela i institucija Europske unije i dalje biti dostupan samo u ograničenim slučajevima.