UVJETI DOPUŠTENOSTI POKRETANJA POSTUPKA PRED EUROPSKIM SUDOM ZA LJUDSKA PRAVA U STRASBOURGU (Zbornik Pravnog fakulteta Sveučilišta u Rijeci, 2020)
U ovom radu obrađeni su uvjeti dopuštenosti podnošenja zahtjeva Europskom sudu za ljudska prava s navođenjem pojedinih primjera, odnosno odluka o dopuštenosti koje je donio taj sud kako bi se pomoglo podnositeljima zahtjeva da, zbog formalnih propusta pri pokretanju postupka, ne izgube mogućnost ostvarivanja svojih prava pred tim sudom. Autorica nastoji ukazati na značaj mogućnosti pokretanja postupka pred tim sudom za ostvarivanje temeljnih ljudskih prava i sloboda građana Republike Hrvatske. Uvjeti dopuštenosti podnošenja zahtjeva propisani su čl. 33., čl. 34. i čl. 35. Europske konvencije za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda. Većina se zahtjeva odbacuje upravo zbog neispunjavanja tih uvjeta. Ispitivanje dopuštenosti često je odlu- čujuće za sudbinu zahtjeva, tim više što se odluka o nedopuštenosti ne može ni na koji način pobijati.