ZAKUP KAO INSTITUT OBVEZNOG I STVARNOG PRAVA (Zbornik Pravnog fakulteta Sveučilišta u Rijeci, 2020)
Ugovor o zakupu često se pojavljuje u praksi i spada među ugovore o privre- menom prijenosu i korištenju dobara. Opće uređenje ugovora o zakupu pro- pisuje Zakon o obveznim odnosima, dok s druge strane postoji niz posebnih propisa koji uređuju ugovore o zakupu posebnih vrsta stvari (poljoprivredno zemljište, poslovni prostor, brod). U radu se posebno ukazuje na sudsku prak- su koja se bavi institutom zakupa, a posebno se govori o zakupu kao institutu stvarnog (zemljišnoknjižnog) prava.