POJEDINAČNA ODLUKA KAO PRETPOSTAVKA OCJENE ZAKONITOSTI OPĆEG AKTA U OBJEKTIVNOM UPRAVNOM SPORU (Zbornik Pravnog fakulteta Sveučilišta u Rijeci, 2020)
U radu se razmatraju učinci novoga hrvatskog modela kontrole zakonitosti općih akata javnopravnih tijela kroz analizu utjecaja zakonskih pretpostavki za pokretanje postupka ocjene zakonitosti općih akata vezanih uz pojedinačnu od- luku javnopravnog tijela na postizanje cilja objektivnog upravnog spora. Rad se bavi usporedbom ustavnosudske i upravnosudske kontrole zakonitosti općih akata jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave, pravnih osoba s javnim ovlastima i pravnih osoba koje obavljaju javnu službu. Na temelju ana- lize postojećega zakonskog uređenja pretpostavki za pokretanje objektivnog upravnog spora i prakse Visokog upravnog suda Republike Hrvatske u pro- teklom četverogodišnjem razdoblju pokušava se odgovoriti na pitanje je li hr- vatski sustav objektivnog upravnog spora (na normativnoj razini i u praktičnoj primjeni) takav da osigurava ostvarenje cilja te vrste sudske kontrole zakonito- sti općih akata.