VLADAVINA PRAVA I EKONOMSKA NUŽDA U “POSTDEMOKRATSKOM IZVRŠNOM FEDERALIZMU”: NEKA USTAVNA PITANJA EURO-KRIZE (Zbornik Pravnog fakulteta Sveučilišta u Rijeci, 2020)
Autorica analizira odgovor Europske unije na još uvijek aktualnu ekonomsku krizu, usredotočujući se na problem zakonodavne i institucionalne fragmentacije. Tvrdi da autoritarno upravljanje krizom – poticano rječnikom „stanja nužde“ – podriva demokratsku odgovornost svojim oslanjanjem na izvršnu diskreciju i intergovernmentalizam. Kroz analizu jurisprudencije Suda Europske unije i uz pogled izbliza na točno funkcioniranje i implikacije ultra vires djelovanja Europske središnje banke, pokazuje kako je Lisabonski ugovor žrtvovan u ime nužde stvaranja Ersatz prava Unije, koje bolje odgovara neposrednim potrebama reformiranja Ekonomske i monetarne unije. Drži da su intergovernmentalni instrumenti ne samo “protuustavno” rekvirirali sudjelovanje institucija EU, već i da su naštetili legitimitetu Unije uspostavivši političku upravu netaknutu zahtjevima demokratske odgovornosti. Posljedično podčinjavanje političkog i socijalnog ustava onom ekonomskom dovodi do abdikacije prava i podrivanja integriteta pravnog poretka Unije.