PRIMJENJIVOST NUŽNE OBRANE KOD KAZNENOG DJELA MUČENJA ILI UBIJANJA ŽIVOTINJE (Zbornik Pravnog fakulteta Sveučilišta u Rijeci, 2020)
Autor se u radu bavi problemom primjene instituta nužne obrane kod kaznenogdjela mučenja ili ubijanja životinje. Polazeći od zakonske definicije nužneobrane, postavlja pitanje njezina tumačenja u dijelu koji se odnosi na nužnupomoć (odbijanje napada „od drugoga“). Konkretno, pokušava se razraditisredišnje, ali i najkontroverznije pitanje može li se istodobni protupravninapad odbijati i od životinje, odnosno jesu li život i tjelesna cjelovitost životinjepravna dobra koja se mogu štititi nužnom obranom. Ukratko se razrađuje iproblematika životinjskoga pravnog subjektiviteta i objektiviteta. Uvažavajućihrvatsku i američku sudsku praksu (u kojoj za razliku od hrvatske sudskeprakse mučenje ili ubijanje životinje nije novina), autor pokušava hipotetskidočarati kakvi bi se predmeti mogli naći i pred našim pravosuđem te kako bi ihnaši sudovi mogli i trebali rješavati. Također, komparativnopravno analizirajuse stavovi iz njemačke pravne literature u vezi s primjenom nužne obrane kodovoga kaznenog djela. Krajnji je cilj stvoriti mehanizam koji neće obeshrabritipomagače životinja da u granicama nužne obrane, odnosno nužne pomoći(bez njezina prekoračenja) spriječe njihovo mučenje ili ubijanje te da životinji,koja kao dio okoliša predstavlja Kaznenim zakonom zaštićeno pravno dobro,omogući ostvarivanje (načelima prirodnog prava zajamčenog) prava na život itjelesnu cjelovitost.