NESMRTONOSNO ORUŽJE: NAČELO RAZMJERNOSTI U ORUŽANOM SUKOBU I PRAVO NA ZDRAVLJE U POLICIJSKIM POSTUPANJIMA (Zbornik Pravnog fakulteta Sveučilišta u Rijeci, 2020)
Kada se govori o oružju, obično se pod njime podrazumijeva primjena smrtonosnetehnologije. S druge strane, u i izvan oružanih sukoba, često se koristi i tzv.nesmrtonosno oružje, kojemu svrha nije ubijanje, već oneposobljavanje pojedinacaili vojnih ciljeva. Budući da nesmrtonosno oružje ne mora nužno uzrokovati smrt,ali uzrokuje ozbiljna ranjavanja i velike patnje, korištenje takvih sredstava otvarabrojna humanitarna pitanja i pitanja zaštite ljudskih prava.Zabrana uzrokovanja suvišnih ozljeda i nepotrebne patnje, kao i zabrananeselektivnih napada su jedne od najznačajnijih zabrana u međunarodnom ratnompravu, a koje se mogu primijeniti i na korištenje nesmrtonosnog oružja u oružanomsukobu. Međutim, primjena načela razmjernosti može dovesti do opravdavanjakorištenja nesmrtonosnog oružja. To se opravdava očekivanim prednostima njegoveprimjene u oružanom sukobu, koje pretežu u odnosu na uzrokovane ljudske patnje.Stoga se postavlja pitanje postoji li „crvena linija“ njegove primjene. Učestalopozivanje na primjenu načela razmjernosti može poništiti cilj i svrhu Ženevskihkonvencija te dovesti do opravdavanja nezakonitog korištenja nesmrtonosnogoružja.Osim u oružanim sukobima, nesmrtonosno se oružje može koristiti i u policijskimpostupanjima. U tim slučajevima osobito značenje ima zaštita ljudskih prava.Pri tomu se u obzir ne smije uzeti samo zabrana mučenja i uzrokovanja nečovječnihili ponižavajućih patnji te pravo na život, već i pravo na zdravlje. Pravo na zdravljeograničava i postavlja granice uporabe nesmrtonosnog oružja izvan okvira oružanogsukoba.