PRESTITO VITALIZIO IPOTECARIO I MANDATUM POST MORTEM: DVA PRIMJERA VALJANIH UGOVORA O NASLJEĐIVANJU IZMEĐU PROŠLOSTI I SADAŠNJOSTI (Zbornik Pravnog fakulteta Sveučilišta u Rijeci, 2020)
U radu se analizira mandatum post mortem u rimskom i talijanskom pravukao pravni posao koji služi zaštiti interesa koji nastaju nakon smrti davateljamandata. Glede sadašnjeg prava, uzimajući u obzir dominantno stajalište doktrine,koja smatra mandatum post mortem s imovinskim sadržajem ništetnim,budući da je u suprotnosti s člankom 458. talijanskoga Građanskog zakonika,analizirat će se osnovna obilježja instituta prestito vitalizio ipotecario radi usporedbekompatibilnosti tog nedavno uvedenog instituta sa zabranom ugovora onasljeđivanju koji je još uvijek na snazi u Italiji. Istraživanje će se provesti i narazini rimskog prava. nakon dokazivanja da se mandatum post mortem, shvaćenkao ugovor, razlikuje od drugih oporučnih raspolaganja, premda isto nazivanihmandatum post mortem, autorica uzima u obzir jedan izvor (Gai 10 ad ed. D.17.1.13) koji bi mogao utvrditi postojanje takvih ugovornih mandata post mortemimovinskog sadržaja i u rimskom pravnom sustavu.