ELEKTRONIČKI DOKAZI U SUDSKOM POSTUPKU I RAČUNALNA FORENZIČKA ANALIZA (Zbornik Pravnog fakulteta Sveučilišta u Rijeci, 2020)
Današnja slika informacijskog društva usvaja terminologiju suvremenog rječnikaglobalizacije i uključuje termine kao što su konvergencija, digitalizacija (medija,tehnologija i/ili telekomunikacija) i mobilnost bilo ljudi bilo tehnologija. Izsvake riječi odiše napredak, razvoj, pozitivan predznak uspona informacijskogdruštva. S druge strane u virtualnom okruženju tradicionalni dokazi u sudskompostupku s dokumenta na papirnatoj podlozi postaju elektronički dokazi, anjihovi upravljački procesi i kriteriji dopuštenosti mijenjaju se u odnosu natradicionalne dokaze. Brzi rast računalnih podataka stvorio je nove mogućnostii rast novog oblika računalnog, ali i kibernetičkog kriminaliteta, a tako i novenačine dokazivanja u sudskim postupcima, nedostupne prije samo nekolikodesetljeća.Autori u ovom radu opisuju nove trendove razvoja informacijskog društvai nastanak elektroničkih dokaza s naglaskom na utjecaj razvitka računalnogkriminaliteta na elektroničke dokaze; na pojam, pravno uređenje i dokaznusnagu elektroničkih dokaza i posebno elektroničkih isprava te na problematikuvještačenja elektroničkih dokaza i elektroničkih isprava u sudskom postupku.