NOVO PRAVNO UREĐENJE PRIVATE EQUITY I VENTURE CAPITAL FONDOVA I OTVORENA PITANJA (Zbornik Pravnog fakulteta Sveučilišta u Rijeci, 2020)
U radu se analizira novo pravno uređenje alternativnih investicijskih fondovarizičnog kapitala (private equity) i alternativnih investicijskih fondovapoduzetničkog kapitala (venture capital) koji su u hrvatskom pravu uređeniZakonom o alternativnim investicijskim fondovima i podzakonskim aktima.Njihovi udjeli nude se privatnom ponudom u prvom redu profesionalnim,odnosno kvalifi ciranim ulagateljima. Kapital pribavljen od ulagatelja ti fondoviulažu ponajprije u dionice i udjele trgovačkih društava, bilo da se radi onovoosnovanim društvima, odnosno društvima koja su u razvoju ili onima kojise nalaze u već zreloj fazi. Stoga je njihov značaj za trgovačka društva velikjer omogućavaju i malim poduzetnicima pribavljanje sredstava za fi nanciranjeposlovne djelatnosti kada su im klasični izvori fi nanciranja nedostupni. Sobzirom na to da se radi o tržišnom segmentu investicijskih fondova koji se udomaćoj poslovnoj praksi tek razvija i čiji se potencijal tek počinje prepoznavati,ovim se radom ispituju transakcijske osobitosti ovog oblika ulaganja izmeđuprivate equity (dalje u tekstu: PE) i venture capital (dalje u tekstu: VC) fonda idruštva u koje taj fond ulaže (portfeljno društvo). Iako pravno uređenje PE i VCfondova nije usklađeno na razini Europske unije (dalje u tekstu: EU) već samopravno uređenje njihovih upravitelja, obrađuju se oni pravni izvori EU-a kao ikorespondentni propisi u RH, kojima se reguliraju određeni aspekti poslovanjatih fondova, a koji utječu na pravne odnose između PE ili VC fonda i porfteljnogdruštva kada fondovi u portfeljnom društvu stječu kontrolu. U tom kontekstuotvara se pitanje postoje li određeni mehanizmi kojima se može osigurati da PEili VC fond svoj utjecaj u portfeljnom društvu ostvaruje na društveno odgovorannačin s obzirom na to da ima složen zadatak usklađivanja dvaju (moguće)suprotstavljenih interesa: interesa portfeljnog društva, o čemu je dužan voditiračuna kao njegov dioničar i interesa ulagatelja koji su uložili u taj fond.