STVARNOPRAVNA I CARINSKOPRAVNA ZAŠTITA KULTURNIH DOBARA U SVJETLU EUROPSKE ANTITERORISTIČKE POLITIKE (Zbornik Pravnog fakulteta Sveučilišta u Rijeci, 2020)
U radu se analiziraju međunarodna, europska i hrvatska pravila u područjuprometa kulturnim dobrima te se autori kritički osvrću na činjenicu kakoona nisu prepoznala važnost stvarnopravnih mehanizama u borbi protivnezakonitog prometa kulturnim dobrima. Ukazuje se na važnost privatnopravnihmehanizama u borbi protiv nezakonitog prometa kulturnim dobrima. Razmatrase problem izvoza kulturnih dobara u treće države i reakcije EU-a na iračku isirijsku krizu u pogledu uvoza kulturnih dobara. Raspravlja se o novim mjeramaEU-a u pogledu regulacije uvoza kulturnih dobara iz trećih država kao dijelusveobuhvatne agende u borbi protiv fi nanciranja terorizma. Autori se osvrću napostojeću regulaciju unutarnjeg prometa kulturnih dobara u kontekstu slobodekretanja robe, te se analiziraju ograničenja pravnog prometa kulturnih dobarau hrvatskom pravu. Zaključuje se kako je hrvatski režim prometa kulturnimdobrima stvorio dobar okvir za borbu protiv krijumčarenja kulturnih dobarate on već sada doprinosi antiterorističkoj politici EU-a, ali i to da ima prostoraza poboljšanja, posebno u privatnopravnoj sferi. Pritom se problematizirajupitanja odabira načela lex rei sitae kao stvarnopravnog statuta za kulturnadobra, kao i pitanja vezana uz tradicionalne institute stjecanja od nevlasnikai dosjelosti. U radu se iznosi nekoliko preporuka i za budući sustav zaštitekulturnih dobara u uvozu.