OSVRT NA STRUKTURU PREDSTEČAJNIH POSTUPAKA IZ ZAKONA O FINANCIJSKOM POSLOVANJU I PREDSTEČAJNOJ NAGODBI (Zbornik Pravnog fakulteta Sveučilišta u Rijeci, 2020)
Teško je prisjetiti se kada je jedan zakonski tekst iznjedrio više kontroverzi odZakona o fi nancijskom poslovanju i predstečajnoj nagodbi. Intencija zakonodavcaje bila jasna; pomoći trgovačkim subjektima u problemima da revitaliziraju svojeposlovanje, njihovim vjerovnicima da naplatu svojih potraživanja ostvare u većimiznosima nego što bi to bilo moguće u klasičnom stečajnom postupku te u konačnici,smatralo se da će predstečajni postupci doprinijeti očuvanju radnih mjesta.U radu se analizira struktura postupka predstečajne nagodbe te se propituje je lirješenje iz kasnije dijelom anuliranog hrvatskog propisa, prema kojemu je u prvoj fazipostupak provodilo posebno tijelo s administrativnim ovlastima, a u drugoj nadležnitrgovački sudovi, u skladu s tumačenjima jamstva prava na pravičan postupak izprakse Europskog suda za ljudska prava.