DOPRINOS RASPRAVI O NAČELU JEDNAKOSTI PROCESNIH SREDSTAVA (Zbornik Pravnog fakulteta Sveučilišta u Rijeci, 2020)
Načelo jednakosti procesnih sredstava zahtijeva postojanje razumne mogućnostiobaju stranaka da izlože činjenice i podupru ih svojim dokazima, tako da nitijednu stranku ne stavljaju u bitno lošiji položaj u odnosu na suprotnu stranku(predmet LB INTERFINANZ A.G. protiv Hrvatske, presuda, 27.03.2008.,zahtjev br. 29549/04.). U smislu procesne ravnoteže među strankama navedenočini jedan od bitnih konstitutivnih elemenata prava na pošteno suđenje. Ipak,donošenjem (novog) Stečajnog zakona (NN, 71/15. dalje SZ) pitanje jednakostiprocesnih sredstava ponovno se aktualizira. Naime, SZ je zadržao rješenje pokojem je vjerovnik u mogućnosti pokretati stečajni postupak ako učini vjerojatnimpostojanje svoje tražbine i postojanje stečajnog razloga, s tim da je zadržanoi osporeno rješenje po kojem vjerojatnost postojanja tražbine vjerovnik možedokazivati temeljem nepravomoćne sudske ili upravne odluke. Kako postojerazličita rješenja po pitanju navedenih pretpostavki, autori će se ograničitina opće konstatacije zasnovane na poredbenim iskustvima, bez detaljnograzmatranja brojnih i raznolikih specifičnih usporednih rješenja. U radu serazmatraju i praktičke, ali i teorijske implikacije pozitivno-pravnog rješenjaposebno analizirajući praksu Europskog suda za ljudska prava u postupcimaprema čl. 6. (Pravo na pošteno suđenje) Europske konvencije za zaštitu ljudskihprava i temeljnih sloboda, jer polaze od pretpostavke da saznanja o tomu mogubiti ključna za razumijevanje problematike rada. Pokušava se odgovoriti i napitanje zahtijevaju li sveukupno loši indikatori stečajnog postupka, koji surezultat strukturalnih problema, “strože” postupovne mjere radi razrješenjatakve situacije. Predmet analize bit će i nomotehnička dimenzija ovog pitanja,budući da je za isto rješenje u starom Stečajnom zakonu (NN, 44/96., 29/99.,129/00., 123/03., 82/06., 116/10., 25/12. i 45/13.) pred Ustavnim sudom RHpokrenut postupak za ocjenu suglasnosti s Ustavom te je do donošenja konačneodluke privremeno obustavljeno izvršenje svih pojedinačnih akata i radnji kojese poduzimaju na temelju osporene zakonske odredbe.