ODRŽIVA JAVNA NABAVA (Zbornik Pravnog fakulteta Sveučilišta u Rijeci, 2020)
U radu se analizira koncept održive javne nabave; teorijska podloga, razvojimplementacije u inozemne pravne sustave, pravo Europske unije i RepublikeHrvatske. Nakon uvodnog postavljanja teorijskih okvira i prepoznavanjapotrebe za uvođenjem promicanja ciljeva održivog razvoja u javnonabavnipravni okvir, opisuje se razvoj koncepta u inozemnim pravnim sustavima. Nakontoga, prikazuje se postupni razvoj elemenata održivosti u javnoj nabavi u pravuEuropske unije, kroz praksu Suda Europske unije i dva posljednja javnonabavnaregulatorna okvira. U sljedećem dijelu rada analizira se sadašnji pravni sustavjavne nabave u Republici Hrvatskoj radi utvrđivanja postojanja elemenataodrživog razvoja, kao i praksa domaćih naručitelja u implementaciji elemenataodrživosti u postupke javne nabave. Rad završava analizom kako će na domaćipravni sustav utjecati značajno širenje koncepta održive javne nabave u novomregulatornom okviru Europske unije.