ODLUČIVANJE O IMOVINSKIM ODNOSIMA BRAČNIH DRUGOVA U OSTAVINSKIM POSTUPCIMA SUKLADNO UREDBI 2016/1103 O BRAČNOIMOVINSKOM REŽIMU (Zbornik Pravnog fakulteta Sveučilišta u Rijeci, 2020)
Donošenjem Uredbe (EU) Vijeća 2016/1103 od 24. lipnja 2016. o provedbipojačane suradnje u području nadležnosti, mjerodavnog prava te priznavanja iizvršenja odluka u stvarima bračnoimovinskih režima (dalje: Uredbe 2016/1103)u 18 država članica koje sudjeluju u pojačanoj suradnji primjenom zajedničkihpravila olakšat će se odlučivanje u stvarima bračnoimovinskog režima sprekograničnim elementom. Ujedno se očekuje da će njezinim provođenjem udržavama članicama biti olakšana primjena ostalih europskih instrumenata izpodručja europskoga obiteljskog prava u postupcima razvoda braka i ostavinskimpostupcima. U radu će se prikazati pravila Uredbe 2016/1103 o nadležnosti imjerodavnom pravu u postupcima u kojima se odlučuje o bračnoimovinskomrežimu bračnih drugova. Analizirat će se primjena pravila Uredbe 2016/1103 onadležnosti i mjerodavnom pravu u ostavinskim postupcima s prekograničnimelementom u kojima se primjenjuje Uredba 650/2012 o nasljeđivanju. Ukazatće se na potencijalna sporna mjesta i otvorena pitanja pri tumačenju pravilaUredbe 2016/1103 koja bi mogla izazvati dvojbe i nedorečenosti za sud ili javnebilježnike u razrješavanju pitanja imovinskih odnosa u postupcima u kojemuodlučuju o nasljeđivanju. Zaključno će se predložiti moguća rješenja kojimabi se mogle otkloniti poteškoće i nedostatci u praktičnoj primjeni Uredbe2016/1103.