BRISOVNA TUŽBA : ZAŠTITA KNJIŽNIH PRAVA (Zbornik Pravnog fakulteta Sveučilišta u Rijeci, 2020)
Nositelj knjižnoga prava koje je povrijeđeno uknjižbom u korist neke osobeovlašten je radi zaštite svog prava zahtijevati brisanje svake uknjižbe kojaga vrijeđa te uspostavu prijašnjega zemljišnoknjižnog stanja. Je li uknjižbadrugoga knjižnog prava u korist neke osobe osnovana ili nije, sud trebatimeritorno odgovoriti u parničnom postupku. Autori u radu obrađuju pitanjeaktivne, pasivne legitimacije i rokova kao nespornih uvjeta za podnošenjebrisovne tužbe. Obrađuju se pitanja koja su se pokazala problematičnima upravosuđu i u pravnoj znanosti: ocjenu aktivne legitimacije, dakle pitanja tkou svojstvu «oštećenog u svom zemljišnoknjižnom pravu» može podići brisovnutužbu i pitanje kod koje vrste upisa uopće može doći do takve povrede. Nadaljese razmatra mora li tužitelj u slučaju brisovne tužbe dokazivati svoje materijalnopravo i koje prigovore može tuženi staviti na tužbu. U središtu je pozornostii pitanje pasivne legitimacije i rokova kao nespornih uvjeta za podnošenjebrisovne tužbe, te pitanje je li tužba za brisanje opravdana samo u slučajupočetne ništavosti naslova ili je dovoljna i naknadna ništavost.