PRAVNI POLOŽAJ POŠTENOG I NEPOŠTENOG POSJEDNIKA U ODNOSU NA VLASNIKA STVARI (Zbornik Pravnog fakulteta Sveučilišta u Rijeci, 2020)
U radu se obrađuje problematika vezana uz pravni položaj poštenog inepoštenog posjednika u odnosu na vlasnika stvari, odnosno analiziraju seprava koja pripadaju posjedniku stvari i zahtjevi koje posjednik može postavitiprema vlasniku stvari kojem posjednik mora predati stvar. Također se s drugestrane analiziraju prava i zahtjevi vlasnika stvari prema poštenom i nepoštenomposjedniku. U praksi se pojavljuju dvojbe u svezi s određivanjem nužnih i korisnihtroškova koje je imao pošteni posjednik, koje su pretpostavke i do kada se možeistaknuti pravo zadržanja radi naknade tih troškova, kada nastupa zastaratakvog potraživanja i koliko su važne odredbe Zakona o obveznim odnosima usvezi sa stjecanjem bez osnove, poslovodstvom bez naloga ili pravom zadržanja,a koje reguliraju istu ili sličnu problematiku. Odgovore na neke od tih dvojbidala je sudska praksa, slijedom čega je osnovna metoda u radu analiza iistraživanje sudske prakse, posebno odluka Vrhovnog suda Republike Hrvatske.