ODUZIMANJE IMOVINSKE KORISTI U KONTEKSTU MEĐUNARODNE PRAVNE STEČEVINE I SUZBIJANJA PODMIĆIVANJA (Zbornik Pravnog fakulteta Sveučilišta u Rijeci, 2020)
Kaznenopravna reakcija na kaznena djela podmićivanja iznimno je važna zasvaki uređeni pravni sustav. O uspješnosti te reakcije, a posebno njezina bitnogi neizostavnog segmenta - oduzimanje imovinske koristi, umnogome ovisicjelokupan politički i gospodarski razvoj pojedine države. Učinkovita primjenainstituta (proširenog) oduzimanja imovinske koristi u praksi pokazala se važnomkod kaznenih djela (pasivnog) podmićivanja. Radi se o kaznenim djelima kojapodrazumijevaju uspostavu korupcijskog savezu kojem obje strane mogu bitizadovoljne jer ostvaruju određene (imovinske) probitke i koristi.Kakva će biti kaznenopravna reakcija prema počiniteljima podmićivanjaovisi o stavu društva, točnije, o privremenoj vladajućoj garnituri. O njihovimshvaćanjima, ovisi i kaznenopravna reakcija prema počiniteljima s aspektaoduzimanja imovinske koristi u kaznenim normativima.U prilog znanstvenoj raspravi, u radu se analizira kaznenopravna mjeraoduzimanja imovinske koristi u kontekstu međunarodne pravne stečevine usuzbijanju podmićivanja, uz osvrt na recentnu praksu “uskočkih” sudova.Pritom je naglasak stavljen na prikaz domaće i međunarodne regulacije institutatzv. proširenog oduzimanja imovinske koristi. Usporednom metodom je danprikaz i analiza (ne)usklađenosti domaće materijalne regulacije s relevantnommeđunarodnom pravnom stečevinom o tom pitanju.