STJECANJE PRAVA VLASNIŠTVA DOSJELOŠĆU NA NEKRETNINAMA U DRUŠTVENOM VLASNIŠTVU U SVJETLU NOVE PRAKSE EUROPSKOG SUDA ZA LJUDSKA PRAVA (Zbornik Pravnog fakulteta Sveučilišta u Rijeci, 2020)
Dosjelost kao institut građanskog prava poznat je još od rimskog prava ipredstavlja način stjecanja prava vlasništva (i nekih drugih stvarnih prava) natemelju zakona. Rad se bavi stjecanjem prava vlasništva na temelju dosjelostina nekretninama koje su bile u društvenom vlasništvu. Iako je sudska praksazauzela shvaćanje da je rok za dosjelost na nekretninama u društvenom vlasništvumogao početi teći tek od 8. listopada 1991. godine, tri odluke Europskog suda zaljudska prava (Trgo protiv Hrvatske, Radomilja i drugi protiv Hrvatske i Jakeljićprotiv Hrvatske) otvaraju mogućnost da se u vrijeme potrebno za dosjelostračuna i razdoblje prije 8. listopada 1991. godine. U radu se ukazuje u kojimse slučajevima shvaćanjem Europskog suda za ljudska prava može primijenitii kakav je učinak tih odluka na praksu redovnih sudova u Republici Hrvatskoj.