DOKAZI PRIBAVLJENI NADZOROM I TEHNIČKIM SNIMANJEM TELEFONSKIH RAZGOVORA I DRUGIH KOMUNIKACIJA NA DALJINU U SVJETLU ČLANKA 8. EUROPSKE KONVENCIJE ZA ZAŠTITU LJUDSKIH PRAVA I TEMELJNIH SLOBODA (Zbornik Pravnog fakulteta Sveučilišta u Rijeci, 2020)
U radu se obrađuje problematika određivanja posebne dokazne radnje nadzorai tehničkog snimanja telefonskih razgovora i drugih komunikacija na daljinuna dopuštenost korištenja takvih dokaza u kaznenom postupku ako su onipribavljeni kršenjem članka 8. Konvencije. Pritom se uvodno pojašnjavajukumulativni uvjeti koji moraju biti ispunjeni da bi miješanje u ostvarivanjeprava pojedinca bilo opravdano u smislu članka 8. stavak 2. Konvencije uzprikaz višegodišnje sudske prakse Europskog suda za ljudska prava kojom jeutvrdio opća načela koja je potrebno poštovati u miješanju javne vlasti u pravaiz članka 8. Konvencije. Nakon prikaza utjecaja kršenja tih prava u pribavljanjudokaza provođenjem navedene dokazne radnje na pitanje dopuštenosti dokaza ukaznenom postupku u 17 država članica Europske unije temeljeno na studiji kojuje izradila mreža nezavisnih stručnjaka o temeljnim pravima koje je sastavilaEuropska komisija 2003. godine, središnji dio rada prikazuje relevantnu sudskupraksu Vrhovnog suda i Ustavnog suda u svjetlu presude Europskog suda od 15.siječnja 2015. u predmetu Dragojević protiv Hrvatske i relevantnih zakonskihodredbi prije i nakon izmjene Zakona o kaznenom postupku 2008. godine.