PRIJEDLOG IZMJENE ODREDABA ZAKONA O TRŽIŠTU ELEKTRIČNE ENERGIJE O DIJELJENJU POSLOVNIH PROSTORA, IT OPREME TE IT SUSTAVA KAO I KORIŠTENJU ISTIH PRUŽATELJA IT USLUGA I ISPORUČITELJA IT OPREME IZMEĐU NEOVISNOG OPERATORA PRIJENOSA I OSTALIH SUBJEKATA VERTIKA (Zbornik Pravnog fakulteta Sveučilišta u Rijeci, 2021)
Neovisni operator prijenosa jedan je od tri moguća načina odvajanja operatora prijenosnog sustava od ostalih subjekata u vertikalno integriranoj strukturi. Hrvatski operator prijenosnog sustava odvojen je od vertikalno integrirane strukture upravo primjenom modela neovisnog operatora prijenosa. Imajući u vidu skoru potrebu širih izmjena i dopuna domaćega zakonodavnog okvira koji uređuje tržište električne energije u radu se kritički razmatraju određeni problematični aspekti takvog odvajanja, primjerice, pravila o dijeljenju informacijskih sustava (softvera), računalne, mrežne i sigurnosne infrastrukture (hardvera), kao i korištenju usluga istih savjetnika i vanjskih izvođača. Analizom postojećih europskih pravnih pravila kao i zakonskih rješenja usporedivih država članica, rad pruža konkretne de lege ferenda prijedloge za moguće buduće pravno uređenje razmatranih aspekata predmetnog odvajanja neovisnog operatora prijenosa od ostatka vertikalno integrirane strukture.