LOJALNA SURADNJA INSTITUCIJA EUROPSKE UNIJE PRI PROVOĐENJU ČLANKA 7. UGOVORA O EUROPSKOJ UNIJI (Zbornik Pravnog fakulteta Sveučilišta u Rijeci, 2021)
Cilj je ovoga rada istražiti je li suradnja institucija Unije u vezi s provođenjemi poboljšanjem učinkovitosti članka 7. UEU-a sukladna s načelom lojalnesuradnje te može li Sud EU-a, štiteći načelno lojalne suradnje između institucija,posredno ojačati učinkovitost članka 7. UEU-a i zaštititi temeljne vrijednosti izčlanka 2. UEU-a. U tu se svrhu u radu, nakon uvodnoga dijela, istražuje kako suinstitucije Unije pokušale poboljšati učinkovitost članka 7. UEU-a te analizirameđusobna suradnja koju su pritom ostvarile. U trećem se dijelu ukazuje napraksu Suda EU-a o pitanju lojalne suradnje institucija Unije te se primjenjujuzaključci koji proizlaze iz nje povezani s institucionalnom suradnjom iz članka7. UEU-a. Autor zaključuje kako ta suradnja ne odgovara zahtjevu lojalnesuradnje iz članka 13. UEU-a, ali i kako bi Sud EU-a, osnažujući obvezu lojalnesuradnje institucija Unije, posredno mogao poboljšati učinkovitost članka 7.UEU-a