THE OCCURRENCE OF DISCRIMINATION IN CROATIA AND CITIZENS’ AWARENESS OF ANTI-DISCRIMINATION LEGISLATION (Zbornik Pravnog fakulteta Sveučilišta u Rijeci, 2023)
POJAVNOST DISKRIMINACIJE U HRVATSKOJ I UPOZNATOST GRAĐANA S ANTIDISKRIMINACIJSKIM ZAKONODAVSTVOMNačelo zabrane diskriminacija temelj je suvremenog sustava zaštite ljudskih prava i sloboda i svi najvažniji međunarodno pravni ugovori koji uređuju pitanje zaštite ljudskih prava proklamiraju ovo načelo. Kao jedna od temeljnih vrednota ustavnog poretka Republike Hrvatske, zabrana diskriminacije uređena je Zakonom o suzbijanju diskriminacije. Iako su zakonodavni okvir i mehanizmi zaštite od diskriminacije zadovoljavajući, stanje diskriminacije bitno je drugačije. Istraživanje provedeno na uzorku od 761 punoljetnom ispitaniku pokazuje da je diskriminacija u hrvatskom društvu snažno prisutna te da češće pogađa osobe ženskog spola. Osim po spolu, uzorak je stratificiran i po dobi, stupnju obrazovanja te njihovom radnom statusu i upravo te tri kategorije pokazuju značajan utjecaj na upoznatost ispitanika sa postojanjem zakonodavnog okvira zaštite od diskriminacije. Hi-kvadrat testom ispitana je veza između upoznatosti ispitanika sa zakonodavnim okvirom i mehanizmima zaštite od diskriminacije te njihovim postupanjem kao žrtava diskriminacije. Iz rezultata istraživanja je vidljivo da je nepovjerenje u sustav i institucije države glavni razlog nepostupanja žrtava diskriminacije što jasno pokazuje potrebu snažnijeg zalaganja svih dionika i kreiranje cjelovitog sustava zaštite od diskriminacije.