THE CONVENTION ON THE RIGHTS OF PERSONS WITH DISABILITIES AND THE LEGAL CAPACITY OF PERSONS WITH PSYCHOSOCIAL DISABILITIES : CONTEMPORARY CHALLENGES (Zbornik Pravnog fakulteta Sveučilišta u Rijeci, 2023)
KONVENCIJA O PRAVIMA OSOBA S INVALIDITETOM I POSLOVNA SPOSOBNOST OSOBA S DUŠEVNIM SMETNJAMA - SUVREMENI IZAZOVIPrvi međunarodni dokument koji je na polju zaštite ljudskih prava usvojen u 21. stoljeću bila je Konvencija o pravima osoba s invaliditetom. Ona svojim strankama nalaže obvezu stvaranja uvjeta koji će omogućiti da osobe s duševnim smetnjama konačno ostvare svoja prava, volju i sklonosti na ravnopravnoj osnovi s ostalim članovima društva. Rad je podijeljen u dva dijela: u prvom dijelu izlaže se novi koncept poslovne sposobnosti propisan u čl. 12. Konvencije u kojem se uloga države sagledava kroz preuzete obveze realizacije brže i učinkovitije promjene paradigme u pristupu zaštiti prava ovih osoba te pomaka od zamjenskog ka potpomognutom odlučivanju. Drugi dio rada bavi se tumačenjem i primjenom čl. 12 u državama strankama. S kojim se izazovima države pritom susreću i koliko uspješno udovoljavaju obvezama iz Konvencije, u radu se analizira kroz razradu izvješća pojedinih država o implementaciji čl. 12. te stavova i preporuka Odbora za zaštitu osoba s invaliditetom.