INSTRUMENTI ZAŠTITE VJEROVNIKA DRUŠTAVA KAPITALA KOJA SUDJELUJU U PREKOGRANIČNIM PRIPAJANJIMA I SPAJANJIMA U POLJSKOM TE SLOVAČKOM PRAVU (Zbornik Pravnog fakulteta Sveučilišta u Rijeci, 2021)
Prekogranična pripajanja i spajanja sve su češći predmet analize u pravnojdoktrini država članica Europske unije. Pripajanje i spajanje između društavaiz različitih država temelji se na načelu djelovanja jedinstvenog tržišta uEuropskoj uniji. Prekogranično pripajanje ili spajanje nosi sa sobom nizpravnih posljedica i utječe na položaj dosadašnjih vjerovnika društava kojasudjeluju u tim postupcima. U radu su detaljno obrađeni mehanizmi koji služezaštiti interesa vjerovnika društava kapitala koja sudjeluju u pripajanju ispajanju prema poljskom i slovačkom zakonodavstvu. Pri izboru analiziranihpravnih poredaka uzeto je u obzir da su te zemlje u posljednjih trideset godinaprošle preobliku državnog uređenja, stvorile nove mogućnosti za gospodarskedjelatnosti u sklopu slobodnoga tržišnog gospodarstva i postale države članiceEuropske unije 1. svibnja 2004. U radu se ponajprije analizira zaštita interesavjerovnika na institucionalnoj i individualnoj razini. U posebnim su poglavljimapredstavljeni instrumenti povezani s opisanom tematikom, primjericeodgovornost društva slijednika za obveze, odvojeno upravljanje imovinom,prvenstveno pravo namirenja iz imovine društva dužnika i pravo zahtijevatidavanje osiguranja tražbina.