KONTRADIKTORNOST PRAVILA PARNIČNOG POSTUPKA ZA DOSUĐIVANJE TROŠKOVA U SLUČAJU DJELOMIČNOG POVLAČENJA TUŽBE (Zbornik Pravnog fakulteta Sveučilišta u Rijeci, 2021)
Predmet je rada kontradiktornost pravila parničnog postupka za dosuđivanjetroškova u slučaju djelomičnoga povlačenja tužbe. Do utvrđivanjakontradiktornosti dolazi se analizom pravila za odlučivanje o troškovimaparničnog postupka u slučaju djelomičnog povlačenja tužbe i pravila zadosuđivanje troškova u slučaju djelomičnog uspjeha u parnici. Na hipotetičkopostavljenom primjeru ukazuje se na razlike do koji se dolazi primjenom tihpravila. Na temelju pravila za tumačenje prava lex specialis derogat legi generalii lex posterior derogat legi priori, dolazi se do zaključka da kod djelomičnogpovlačenja tužbe treba primijeniti pravila za dosuđivanje troškova parničnogpostupka u slučaju djelomičnog uspjeha.