EUROPSKI PRAVNI OKVIR U PODRUČJU OBRAZOVANJA: TREBA LI NAM UOPĆE ZAKON O HRVATSKOM KVALIFIKACIJSKOM OKVIRU? (Zbornik Pravnog fakulteta Sveučilišta u Rijeci, 2023)
Europska unija doprinosi razvoju kvalitetnog obrazovanja kroz poticanje suradnje između država članica Unije te, u slučaju potrebe, dopunjavanjem i podupiranjem njihovih aktivnosti. Navedene ovlasti EU je iskoristila, između ostalog, kroz uspostavu Europskog kvalifikacijskog okvira koji je u Hrvatskoj implementiran donošenjem Zakona o Hrvatskom kvalifikacijskom okviru, čije su odredbe dva puta ukidane odlukama Ustavnog suda Republike Hrvatske zbog nesuglasnosti s Ustavom Republike Hrvatske. Cilj ovog rada je analizirati pravni okvir Europske unije u području obrazovanja te utvrditi postoji li uopće pravna obveza i potreba za postojanjem zakonski uređenog nacionalnog kvalifikacijskog pravnog okvira te pravne posljedice njegovog mogućeg stavljanja izvan snage. Analiza pokazuje da bi se, stavljanjem Zakona o Hrvatskom kvalifikacijskom okviru izvan snage, uklonio izvor konstantnog sukoba i pravnih nesuglasica te bi se smanjio utjecaj države na tržište rada u Republici Hrvatskoj i dala veća atonomija poslodavcima prilikom zapošljavanja. Navedeni prijedlog nije suprotan pravu Europske unije budući da je važeća Preporuka o Europskom kvalifikacijskom okviru neobvezujuća te nema svrhu da zamijeni postojeće nacionalno zakonodavstvo, niti stvara obvezu donošenja novog nacionalnog zakonodavstva koje bi ujednačilo obrazovne sustave država članica, za što Europska unija uopće nema ovlasti.