SEKSUALNO NASILJE POVEZANO S ORUŽANIM SUKOBIMA I PRIMJENA KONCEPTA ODGOVORNOSTI ZA PRUŽANJE ZAŠTITE (RToP) (Zbornik Pravnog fakulteta Sveučilišta u Rijeci, 2023)
Cilj ovog rada je sagledati i razraditi aktivnosti usmjerene protiv seksualnog nasilja povezanog s oružanim sukobima, a koje se provode unutar sustava UN-a i predstavljaju ili mogu predstavljati primjere implementacije koncepta odgovornosti za pružanje zaštite (responsibility to protect – RtoP) na putu ka učinkovitoj borbi protiv korištenja seksualnog nasilja u oružanim sukobima. Rtop je relativno nov instrument političkih odnosa koji pretpostavlja odgovornost države da stanovništvo na svom području adekvatno zaštiti od genocida, zločina protiv čovječnosti, ratnih zločina i etničkog čišćenja, s jedne strane, a s druge i odgovornost međunarodne zajednice u poticanju i pomaganju država kako bi one lakše realizirale svoju primarnu odgovornost, ali i u poduzimanju pravovremenih i odlučnih mjera kada primarna odgovornost očito izostaje. Te se odgovornosti sagledavaju u kontekstu tzv. tri stupa RtoP koncepta, kroz koje se može promatrati i zaštita pojedinaca (uglavnom žena, ali ne isključivo) od seksualnog nasilja povezanog s oružanim sukobima.