MODALITETI POVREDE MEDICINSKOG TRETMANA LIJEČNIKA SA OSVRTOM NA TERAPIJSKU LIJEČNIČKU POGREŠKU U HRVATSKOJ I POREDBENOJ PRAKSI (Zbornik Pravnog fakulteta Sveučilišta u Rijeci, 2023)
Istraživanje pojavnih oblika štetnih radnji u okviru medicinskog tretmana polazi od temeljne obveze liječnika da prilikom pružanja zdravstvene usluge primjenjuju općeprihvaćeni medicinski standard, kao i standard dužne pozornosti koji je adekvatan liječničkoj struci. U radu se istražuju pravno relevantni modaliteti povrede medicinskog standarda te se izlaže fundamentalna klasifikacija dijagnostičkih, terapijskih i atipičnih liječničkih pogreški s naglaskom na pojavne oblike terapijske pogreške u medicinskoj i pravnoj praksi u Hrvatskoj te ad comparandum. U tom smislu bitno područje istraživanja čini prikupljena reprezentativna kompilacija domaće i strane prakse u razdoblju unutar 25 godina. Zaključnim razmišljanjima zaokružuje se opća tipologija pravno relevantnih štetnih radnji kojima se ostvaruje povreda medicinskog tretmana liječnika, u skladu s normama pozitivnog prava te prihvaćenim stajalištima sudske prakse.