POLITICAL AND CONSTITUTIONAL APPROACH TOWARD COVID 19: THE CASES OF KOSOVO AND CROATIA (Zbornik Pravnog fakulteta Sveučilišta u Rijeci, 2023)
Ovaj rad analizira političko i ustavno sučeljavanje Kosova i Hrvatske s pandemijom bolesti COVID-19. Sličnosti ustavnih odredbi koje uređuju izvanredne situacije i moguća ograničenja ljudskih sloboda i prava u obje države, zajedno s hibridnim parlamentarnim sustavima s jakim predsjednicima, proizveli su iste pristupe, odnosno slične u političkom i ustavnom smislu, kao i u akademskom i profesionalnom aspektu. Stoga se ovaj rad više usredotočuje na vladine odgovore na situaciju, uključujući razlike između predsjednika i vlada, kao i na ustavnosudske pristupe i odgovarajuća akademska mišljenja o predmetnoj osi: izvanredne mjere unutar redovnog ili izvanrednog pravnog poretka sa formalnom izjavom o izvanrednom stanju. Obje su države krenule u prvi model, zadovoljavajući se izmjenama pravnih okvira bez formalne objave izvanrednog stanja. Kako i zašto se to dogodilo, objašnjava se u drugom i trećem dijelu rada uz zaključke i preporuke.