OVRHA NA ZRAKOPLOVU: DE LEGE LATA I RJEŠENJA DE LEGE FERENDA (Zbornik Pravnog fakulteta Sveučilišta u Rijeci, 2023)
Odredbe članaka 167.-175.Zakona o obveznim i stvarnopravnim odnosima u zračnom prometu o postupku ovrhe na zrakoplovu pokazatelj su kako bi se u praksi teško mogao provesti jedan transparentan  i efikasan  prisilni  postupak namirenja vjerovnikovih tražbina na zrakoplovu. Uzrok tome su nepotpune odnosno  nepostojeće odredbe o: založnim tražbinama na zrakoplovu koje imaju prioritet u namirenju, nadležnosti i ovlasti ovršnog suda, podnošenju prijedloga za ovrhu  i donošenju rješenja o ovrsi, troškovima provedbe ovrhe koje mora prethodno snositi ovrhovoditelj, privremenim mjerama na zrakoplovu te pojedinim ovršnim radnjama tijekom provedbe ovrhe na zrakoplovu. Članak 175. Zakona o obveznim i stvarnopravnim odnosima u zračnom prometu navodi da se u postupku ovrhe na zrakoplovu na odgovarajući način primjenjuju odredbe čl. 867.-988. Pomorskog zakonika o ovršnoj prodaji broda, odnosno odredbe o utvrđivanju vrijednosti broda (čl.867.) i o daljnjim radnjama koje se odnose na ovrhu i osiguranje tražbina na brodu. Međutim, tako se samo djelomično popunjavaju pravne praznine ovršnog dijela Zakona o obveznim i stvarnopravnim odnosima u zračnom prometu. Nisu adekvatno utvrđene odredbe kojima se reguliraju prethodne ovršne  radnje u  provedbi  ovrhe  na zrakoplovu koje je potrebno provesti do utvrđivanja vrijednosti zrakoplova. Te su radnje ključne u  usmjeravanju daljnjeg tijeka postupka ovrhe. Stoga je i intencija istraživanja usmjerena na analitički prikaz problematične regulacije takvih prethodnih radnji u provedbi  ovrhe  po  odredbama  Zakona o obveznim i stvarnopravnim odnosima u zračnom prometu. Prijedlozi de lege ferenda trebaju biti putokaz u dopuni postojećih odredbi o ovršnoj prodaji zrakoplova, pri čemu neka analogna rješenja Pomorskog zakonika o ovršnoj prodaji broda i poredbenog  prava o ovršnoj prodaji zrakoplova trebaju predstavljati pravni temelj.