QUO VADIS, SRAMOĆENJE? O (NE)OPRAVDANOSTI UMANJENJA OPSEGA KAZNENOPRAVNE ZAŠTITE ČASTI I UGLEDA U REPUBLICI HRVATSKOJ: POVIJESNI, POZITIVNOPRAVNI I POREDBENI ARGUMENTI (Zbornik Pravnog fakulteta Sveučilišta u Rijeci, 2023)
Peta novela Kaznenog zakona učinjena potkraj 2019. znatno je suzila opseg kaznenopravne zaštite časti i ugleda brisanjem kaznenog djela teškog sramoćenja. Taj je potez zakonodavca rezultirao zamjetnim nelogičnostima. Zbog toga ovo istraživanje preispituje razloge te legislativne intervencije,kako bi se ocijenila njezina opravdanost. Razmatra se hrvatsko uređenje kaznenih djela protiv časti i ugleda, uvođenje kaznenog djela sramoćenja, načinnjegova ukidanja, statistička pojavnost, poredbenopravno uređenje i iskustva difamacijske regulacije. Ishod istraživanja ukazuje da razlozi ukidanja kaznenog djela teškog sramoćenja, koji su bili dostupni javnosti, ne mogu predstavljati dostatne argumente za opravdanje ovakvog zakonodavnog poteza. U pro futuro regulaciji, složenost ove materije, njezina društvena važnost i posljedice svakako podrazumijevaju promišljenije i pažljivije korake.